Evde Hasta Muayenesi Bursa

    Hastaların yaşadıkları ortamda muayene edilmesi, evde hasta muayenesi olarak adlandırılır.  Evde hasta muayenesi Bursa, sağlık hizmetini yaşadığı yerde almak isteyen, medikal durumu sağlık kuruluşuna gitmeye olanak vermeyen (yatağa bağımlı, hareket etmede sorun yaşayan) hastalar tarafından tercih edilen bir hizmettir.

    Yazımızın devamında evde hasta muayenesinin avantajları, nasıl yapıldığı ve fiyatları hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Evde hasta muayenesi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için kliniğimizde iletişime geçip, Uzm. Dr. Aslı Bahar Turan’dan randevu alabilirsiniz.

    Evde Hasta Muayenesinin Avantajları Nelerdir?

    • Hastaların yaşamlarını sürdürdükleri yerde hizmet almalarına olanak tanır.
    • Fiziksel olarak yer değiştirme imkanı olmayan ve bu sebeple sağlık kuruluşuna başvuramayan hastalarda sağlık hizmetine ulaşmayı sağlar.
    • Hastane ortamında bulunan yüzeyler ve diğer hastalarla temas ortadan kalkacağı için enfeksiyon riski azalır.
    • Hastaneye gitmenin yarattığı olumsuz psikojen etkiler ortadan kalkar, korku ve endişeyi azaltarak güven duygusu oluşturur.

    Evde Hasta Muayenesi Nasıl Yapılır?

    Evde nörolojik muayenede, klinikte izlenen prosedürler uygulanmaktadır. İlk olarak anamnez alınır. Kişinin bilinci, belleği, dikkati, refleksleri, kraniyal sinirlerin durumu, motor ve duyu fonksiyonları incelenir. Ancak beraberinde mutlaka genel tıbbi muayene de yapılarak, ateş, nabız, tansiyon değerlendirilir.

    Evde Nörolojik Anamnez (Hasta Öyküsü) Nasıl Alınır?

    Hasta öyküsünde ilk olarak hastanın yakın zamanda yaşadığı şikayetler öğrenilir. Daha sonra bu şikayetlerin ne zaman görülmeye başladığı, zaman içerisinde gözlemlenen değişimler sorgulanarak hastalığı tetikleyen çevresel faktörler tespit edilir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, mesleği, aldığı eğitim, geçirmiş olduğu hastalıklar hakkında da bilgi toplanır. Hastanın günlük alışkanlıkları, varsa madde bağımlılığı ve kullandığı ilaçlar öğrenilerek, şikayetlere neden olabilecek faktörler araştırılır. Hasta öyküsünün son aşamasında aile öyküsü alınarak genetik hastalıkların varlığı sorgulanır.

    Evde Bilinç Muayenesi Nasıl Yapılır?

    Bilinç, kişinin uyanık olma ve uyanık haldeyken çevresinde gelişen zaman, yer gibi durumlardan haberdar olmasını ifade eder. Bu nedenle bilinç muayenesinde kişinin uyanıklığı değerlendirilir. Uyanıklık, hastanın çevresinden haberdar olmasını engelleyen yani uyanıklığı bozan durumlar ve bozukluğun derecesine göre sınıflandırılır. Bu kapsamda, bilinçteki en hafif bozulma laterji, stupor ve bilincin ileri derecede bozukluğunu ifade eden koma şeklinde sıralanır.

    Evde Kraniyal Sinir Muayenesi Nasıl Yapılır?

    Kraniyel sinir muayenesi ile on iki çift olan kafa sinirleri incelenir. Olfaktor sinirlerde oluşan bozuklukların neden olduğu koku kaybını, optik sinirlerde oluşan hasarların görme işlevini ne derece etkilediği tespit edilmeye çalışılır. Bunlar haricinde, okulomotor, troklear, abdusens, trigeminal, fasiyal, vestibülokohlear, glassofaringeal, vagus, aksesuar ve hipoglossal sinirlerinde oluşan lezyonların işitme, tat, görme, konuşma gibi fonksiyonları ne derece etkilediği tespit edilir.

    Evde Motor Sistem Muayenesi Nasıl Yapılır?

    Motor sistem muayenesi, vücudun hareket etmesini sağlayan kasların gücünün ve geriliminin değerlendirilmesini içerir. Kas gücü, kasın yerçekimine karşı hareket ettirilme skalasına göre değerlendirilir. Kas gücünün bir miktar olması parezi, kas gücünün hiç olmaması yani hiç hareket ettirememe pleji olarak adlandırılır. Kas hareket kabiliyetine göre belirlenen bu puanlama sistemiyle, kasların yerçekimine ve karşı bir güce direnme seviyesi belirlenir.  Hareket kabiliyetine bağlı olarak 0 ila 5 puan arasında bir skala belirlenmiştir. Pleji durumunda kas gücü (hareketi) puanı 0 olur.

    Evde Refleks Muayenesi Nasıl Yapılır?

    Nörolojik refleks muayenesi, organizma sensörlerinin dış uyaranlara verdiği yanıtların değerlendirilmesini ifade eder. Refleks muayenesi, derin ve yüzeyel olmak üzere ikiye ayrılır. Derin tendon refleksi muayene çekici yardımıyla test edilir. Bu muayenede Biseps, Triseps, Brakiyoradyal, Patella ve Aşil tendonlarının uyaranlara verdiği tepkiler incelenir. Yüzeyel refleks muayenesi, bir iğne ile yüzeyin çizilmesi şeklinde yapılır.  Böylece uygulanan bölgedeki kasların kasılma derecesi ölçülür. Yüzeyel refleksler plantar, kremaster, anal, karın cildi, göz kırpma gibi alt dallara ayrılarak muayene edilir.

    Evde Duyu Muayenesi Nasıl Yapılır?

    Periferik duyusal sinir sisteminin, uyaranlara verdiği tepkilerin ölçülmesi, duyu muayenesi olarak adlandırılır. Yüzeyel duyu, derin duyu ve kortikal duyumlar olmak üzere üç bölümde incelenir. Yüzeyel duyuların muayenesi ağrı, ısı, dokunma duyumlarının fonksiyonları incelenmesi işlemidir. Derin duyu muayenesi ise pozisyon, vibrasyondur ve diapozon yardımıyla ölçülür. Kortikal duyumların ölçümü ise taktil lokalizasyon, sönme fenomeni, iki nokta ayrımı, grafizm ve stereognozi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilir.

    Evde Hasta Muayenesi Bursa 2023 Fiyatları 

    Evde hasta muayenesi ücretleri kişinin medikal durumuna bağlı olarak yapılacak tetkiklere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle Bursa evde hasta muayenesi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir, Uzm. Dr. Aslı Bahar Turan’dan randevu alabilirsiniz.